Cipóban sült csülök
Egy ízletes házias finomság, ahol a ropogós kenyértészta alatt a szaftos csülök rejlik – pont olyan, mint amilyet régen a sparhelt mellett készítettek!
Hozzávalók 4 személyre
a tésztához:
- 50 dkg kenyérliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 kiskanál cukor
- 0,5 dl víz
- 1 csapott kiskanál só
- 1 evőkanál olvasztott Tóalmási sertészsír
a nyújtáshoz:
- liszt
a tepsi kikenéséhez:
a töltelékhez:
- 50 dkg főtt, kicsontozott Tóalmási hátsó csülök, főzés előtt egy éjszakára vízbe áztatva
Elkészítés
- A langyos lisztet tálba szitáljuk. Az élesztőt a cukorral és vízzel felfuttatjuk, majd a lisztbe öntjük, megsózzuk, majd annyi langyos vízzel összegyúrjuk, hogy jól formázható tésztát kapjunk.
- Azután a zsírral néhány perc alatt hólyagosra dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyre téve duplájára kelesztjük.
- A tésztát liszttel meghintett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd a megfőtt és jól lecsöpögtetett csülökhúst a közepére rakjuk.
- A tésztát minden oldalról ráhajtjuk és összenyomkodjuk.
- Zsírral kikent tepsibe átemeljük úgy, hogy az összeillesztett rész alulra kerüljön. 190 ºC-ra (légkeveréses sütőben 170 ºC) sütőben kb. 50 perc alatt pirosra sütjük.