
Füstölt főtt csülök házi tormával
Ez a hagyományos recept a füstölt csülök és a frissen készült házi torma tökéletes összhangjával a régi idők ízeit és a családi asztal melegségét varázsolja vissza.
Hozzávalók (6-8 személyre)
- 1 egész Tóalmási füstölt nyers hátsó csülök
-
1 db torma
-
2 dl víz
-
1 kk só
-
2 teáskanál cukor
-
2 ek ecet (10 %-os)
A csülök elkészítése:
- A csülköt alaposan megmossuk, majd bő hideg vízben közepes lángon feltesszük főni.
- A főzési időt úgy tudjuk megbecsülni, hogy a súlyának kb. másfélszerese adja az idő hosszát (például 2 kilós csülök főzési ideje 3 óra). Főzés közben az elpárolgó vizet folyamatosan pótoljuk.
- Akkor jó, ha a csontot a húsban el lehet fordítani.
- Amikor a hús megpuhult, a főzővízben hagyjuk kihűlni, majd éles késsel szeletekre vágva házi tormával kínáljuk.
A házi torma elkészítése:
- A tormát megpucoljuk, majd finomra reszeljük. Rakjuk rögtön üvegbe és zárjuk le, hogy ne menjen el az ereje.
- Közben egy kis tálban vízhez keverjük a sót, a cukrot és az ecetet, majd addig keverjük amíg teljesen feloldódnak. Végül ráöntjük a tormára és alaposan összekeverjük.