Csülkös bableves
Ez a tartalmas, füstölt csülökkel és csipetkével gazdagított bableves igazi klasszikus, amely a nagymamáink régi receptjeit idézi, a bográcsban készült ízek felejthetetlen varázsával.
Hozzávalók (6 személyre)
- 4 evőkanál olaj,
- 3 vöröshagyma,
- 3 gerezd zúzott fokhagyma,
- 2 evőkanál csemege pirospaprika,
- 1 egész Tóalmási füstölt nyers hátsó csülök egy éjszakára vízbe áztatva,
- 2 babérlevél,
- só,
- 60 dkg száraz tarkabab, egy éjszakára vízbe áztatva.
a csipetkéhez:
- 2 tojás,
- 2 só,
- kb. 15 dkg liszt.
Elkészítés
- Bográcsban a felhevített olajon a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott
fokhagymát megfuttatjuk. - A pirospaprikával megszórjuk, majd egy kevés vízzel felöntve kiforraljuk. 2
liter vízzel felöntjük, a csülköt beletesszük, babérlevéllel és sóval ízesítjük,
majd félig megpároljuk. Ha a víz elpárolog, folyamatosan pótoljuk. - Közben a csipetkéhez a tojást egy kissé megsózzuk, és annyi liszttel
összedolgozzuk, amennyit felvesz. A tésztából kis darabkákat csipkedünk,
és lisztezett tálcára szórjuk. - Amikor a hús félig megpuhult, az előző este beáztatott, majd leöblített
babot beletesszük, ha szükséges, utánaízesítjük, és készre főzzük. - Mielőtt a leves elkészülne, a csipetkét beleszórjuk, és pár percig
tovább főzzük. - Tálaláskor a bablevest tejföllel meglocsolva gazdagítjuk. Kívánság szerint
erős paprikát is adhatunk hozzá.