A Tóalmási füstölt kolozsvári szalonna csont nélküli sertés bőrős nyers kolozsvári szalonna felhasználásával készül, melyet szárazon sózunk hagyományosan pácolunk, érlelünk és kőfüstölőben keményfával füstölünk.
A konyhasón kívül semmilyen más színező, állományjavító, érlelésgyorsító adalékanyagot nem használunk fel a gyártás során.
Jól szeletelhető, alakja téglalap alakú, körülbelül 3–5 cm vastagságú csont nélküli termék az egyik oldalán bőrös felülettel.
A kellemesen füstölt, sós ízű kolozsváriszalonna száraz, hűvös helyen tárolva minőségét megőrzi csomagolástól számított 45 napig. A szalonna ezt követően is fogyasztható, állaga szikkadtabb, színe sötétebb lesz.
Felhasználási javaslat:
A szalonnát egy éjszakára hideg vízbe áztassuk be, hogy a felesleges sótartalom oldódhasson belőle.
Következő nap a jól kiáztatott szalonnát hideg vízben tegyük fel főzni, majd a forrást követően kb. 15–20 perc után öntsük le róla a főzővizet és tegyük át tiszta meleg vízbe.
Főzzük tovább a szalonnát és ebben a vízben ízlés szerint ízesítsük fokhagymával, szemes borssal, héjas vöröshagymával, esetleg néhány szál zöldség répával.
Az így beízesített főzőlében a szalonnát nagyon lassan, mint egy húslevest főzzük addig, amíg késszúrásra puha nem lesz.
A kész szalonnát a főzőlével együtt tegyük hűvös helyre és fedő nélkül hagyjuk a levében kihűlni.
Természetesen a megfőtt meleg szalonnát azonnal is lehet szeletelni, fogyasztani de az igazi az, amikor másnap hidegen kihűlve szeleteljük és a hozzávaló kalács, retek, zöldhagyma, torma, főtt tojás kiegészítőkkel együtt fogyasztjuk.
Tulajdonságok:
hagyományos érlelésű, kőfüstölőben füstölt termék
Összetevők:
nyers, bőrös csont nélküli sertés császárszalonna, konyhasó
Minőségét megőrzi:
a csomagoláson jelzett időpontig (45 nap)
Kiszerelés:
félbe vágva, vákuumcsomagolva
egy darab egész termék súlya minimum 1,5 kg
amennyiben nagyobb darabot szeretne, 10dkg-ként tudja emelni a súlyt.
Szállítási és tárolási hőmérséklet:
száraz, hűvös helyen, hűtést nem igényel